Acné

Laserbehandeling

Acne in het kort

  • Acne herken je aan mee-eters, rode bultjes en soms flinke onderhuidse ontstekingen
  • Acne wordt veroorzaakt door overmatige talgproductie en oude huidcellen, die zorgen voor verstopte poriën
  • Met een effectieve licht- of laserbehandeling kunnen we de verschijnselen van acne heel goed verminderen.

Wat is acne?

Acne is er in ontzettend veel variaties en medische benamingen. Maar de meest gebruikte term is toch wel: (jeugd)puisten of acne vulgaris. Ook de kenmerken van acne zijn welbekend: mee-eters, rode bultjes en soms flinke onderhuidse ontstekingen. Met als mogelijk gevolg zelfs huidoneffenheden, zoals rode of bruine vlekjes en acnelittekens. Acne uit zich bij jong en oud, man en vrouw. Maar het is vrijwel altijd even vervelend en storend. Dat begrijpen wij als geen ander.

Hoe ontstaat acne?

Overmatige talgproductie en oude huidcellen zorgen voor verstopte poriën. Het talg kan niet gelijkmatig afvloeien, daarbij komt de bacterie propionibacterium acnes die voor een ontsteking zorgt. Dan ontstaat acne. Ofwel: ontstoken verstopte poriën. Het resultaat van de overmatige talgproductie wordt door veel mensen als een belemmering in het dagelijks functioneren gezien. Vooral in het gezicht, op de borst en schouders waar de talgklieren prominenter aanwezig zijn kan de acne ontstaan. Factoren als hormonale schommelingen, stress en voeding kunnen de klachten nog eens verergeren.

De acne behandeling

We smeren er make-up op, verstoppen de aangedane plekken of ontzien zelfs de buitenwereld. Acne kan je namelijk flink onzeker maken. Bovendien: het kan pijn doen. Daar wil je natuurlijk graag vanaf. Maar hoe? Misschien heb je al verschillende middeltjes geprobeerd of zelfs al eens je dieet aangepast. Als niets lijkt te helpen: wat dan? Hou vol! Wij snappen dat je niet wilt blijven rondlopen met vervelende, ontsierende en soms pijnlijke plekken op je gezicht, rug of welk lichaamsdeel dan ook. En dat hoeft ook niet. Met een effectieve licht- of laserbehandeling kunnen we de verschijnselen heel goed verminderen.

Onze specialisten doen een uitgebreide huidscan. We bespreken jouw manier van huidverzorging en stellen een behandelplan op, afgestemd op jouw huidomstandigheden. Eventueel in combinatie met bepaalde medicijnen. Met als doel: het onder controle krijgen van acne en het aanpakken van de ontstane huidbeschadigingen. Ook aandoeningen die op acne lijken, zoals dermatitis perioralis en keratosis pilaris, zijn goed te behandelen.

Laser en IPL

Bij milde tot matig actieve acne kan de Nd:YAG laser worden ingezet. Deze laser werkt op twee niveaus: hij doodt de bacteriën die acne veroorzaken (Propionibacterium Acnes). Daarnaast verwarmt de laser het talg in de talgklieren, waardoor die vloeibaarder wordt en de poriën minder snel verstopt raken.

Bij restverschijnselen van acne, zoals roodheid en post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH), kan IPL worden ingezet. Deze laser maakt de huid egaler van kleur. Meestal zijn er 6 tot 10 behandelingen nodig, elke 2-3 weken. Daarna volstaat een behandeling per 3 -4 maanden. Zo blijft het resultaat optimaal.

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken